Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Αγαπητοί γονείς, 

έχουμε πάντα μεγάλη χαρα όταν βλέπουμε τους εκπαιδευτικούς μας να χαρίζουν απλόχερα και με πολύ ενδιαφέρον τη γνώση στα παιδιά μας. Εμείς από την πλευρά μας, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να το αναδεικνύουμε! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την υπέροχη ανάρτηση που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί μας στο site του σχολείου. 

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων


 Ένας εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης των γνωστικών αντικειμένων του σχολείου (Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Αρχαία Ιστορία, Εικαστικά) με την εκπαίδευση είναι η μουσειακή αγωγή, που ανήκει στις μορφές της άτυπης εκπαίδευσης και προσφέρει στους μαθητές μια πιο βιωματική και διαδραστική εμπειρία μάθησης από αυτές που βιώνουν εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Μια τέτοιου είδους επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης, κατά την εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στις 5 Απριλίου 2023. Η επίσκεψη σχεδιάστηκεμε αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αν ήμουν Μυκηναίος…», που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μαςστο πλαίσιο της διδασκαλίας της Οδύσσειας, με σκοπό να προσεγγίσουν οι μαθητές τα δεδομένα της μυκηναϊκής εποχής, με την εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε τρεις διαφορετικές βιωματικές δράσεις που υλοποιούνταν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία του Μουσείου. Στην πρώτη οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τη φιλόλογο κ. Ελευθερία Σταυριανού στην Συλλογή Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων, που αποτελεί τη σημαντικότερη στο είδος της παγκοσμίως. Εκεί προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι «Μυκηναϊκοί Γρίφοι για δυνατούς λύτες!», ειδικά σχεδιασμένο για την εκπαιδευτική περίσταση, ώστε οι μαθητές να προσπελάσουν στοχευμένα δέκα εμβληματικά εκθέματα της Συλλογής.



Στη δεύτερη δράση οι μαθητές, με την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Γιώργου Τερζή, προσέγγισαν μέσω τη διερευνητικής μεθόδου επιλεγμένα έργα από τη Συλλογή Ερυθρόμορφων Αγγείων της Κλασσικής Περιόδου, εμπνευσμένα από τον κόσμο και το έργο του Ομήρου. Με αυτόν τον τρόπο πέρασαν από τη θέση του παθητικού δέκτη πληροφοριών στη θέση του ενεργητικού πομπού.



Τέλος, στην τρίτη δράση τα παιδιά κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με την τέχνη του αρχαίου δημιουργού, με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργικότητας τους. Με τις πολύτιμες διευκρινίσεις της εικαστικού του σχολείου μας κ. Επιστήμης Λεούση, παρατήρησαν τον «Θεό του Αρτεμισίου», ένα εμβληματικό γλυπτό των κλασσικών χρόνων, και στη συνέχεια ενθαρρύνθηκαν να επιχειρηματολογήσουν πειστικά σε σχέση με την ταυτότητα του εικονιζόμενου θεού, αξιοποιώντας στοιχεία του ομηρικού κειμένου, είτε ζωγραφίζοντας είτε συνθέτοντας ένα σύντομο κείμενο. Τελικά, είναι Δίας ή Ποσειδώνας;



Ρωτήστε τα να σας πουν! Τα παιδιά έχουν άλλωστε πάντα τις απαντήσεις! Και για του λόγου το αληθές, «Αποδράστε μαζί τους στο Μουσείο» στη σύντομη ψηφιακή περιήγηση που θα βρείτε στο σύνδεσμο


https://view.genial.ly/6432e050dc04fb00111d59c2/interactive-content-apodrash-apo-to-moyseio


ή στο QR CODE που ακολουθεί!